Náš recept na zelí

Příprava a ošetření Zeláku před nakládáním

- před nakládáním je potřeba zelák dokonale vymýt běžnými mycími prostředky (např.JAR) nebo pouze vodou s octem

- je nevhodné používat Savo a jiné bazénové chemikálie (jsou bohužel v oblibě)


Recept

Na 1 litr obsahu zeláku potřebujete zhruba 1 kg zelí

10 kg nakrouhaného zelí

0,5 kg  nadrobno nakrájené cibule

5 dkg na plátky nakrájeného křenu

20-25 dkg soli (cca 2%) nejlépe kamenné

2 špetky kmínu (ne mnoho,zelí hořkne)

     Nakrouhané čerstvé zelí necháme zapařit v igelitovém pytli a následně zelí nasypeme do vhodné nádoby (vanička a pod.)Osolíme,přidáme nadrobno nakrájenou cibuli,křen nakrájený na plátky a špetku kmínu.Vše řádně promícháme.

     Zelí před nakládáním ochutnáme,zda je dost slané a necháme asi 10-15 minut odležet.Zelí vkládáme po vrstvách do zeláku a řádně pěchujeme pěstí.Takto postupujeme až je zelák plný.Přebytečnou vodu sléváme.

     Po naplnění zelák přiklopíme víčkem a necháme vykvasit v místnosti kde je 10-15 °C.Nezapomeňte zelák uložit na misku nebo tácek,neboť při kvašení přetéká voda ze zelí!Po vykvašení ( trvá zhruba 20 dní) očistíme žlábek od kvasné vody a do žlábku nalijeme čistou vodu a zelák zaklopíme víčkem.Pokud je zelí sušší,dolijeme převařenou osolenou vodou tak,aby při zmáčknutí zelí byl cítit lák.Ve žlábku musí být stále voda!Do žlábku můžeme nalít místo vody stolní olej.Ten nevyprchává a proto se o dolévání už nemusíme tolik starat.

    Zátěž do zeláku na zatížení zelí vyřešíme tak, že použijeme pevný sáček, který naplníme převařenou osolenou vodou a zagumičkujeme.Sáček položíme do zeláku na zelí a tam se pěkně rozprostře po celé ploše.Pokud sáček praskne, nic se něděje,protože v sáčku byl slaný lák.Přebytečný lák odebereme a dáme nový sáček.

      Zelák uskladněte nejlépe do chladného sklepa a položte ho na dvě předem připravená dřívka tak,aby pod zelákem mohl proudit vzduch.